tirsdag 17. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Syttende desember

Octavias eneste sønn Marcellus var påtenkt som Augustus' etterfølger, men døde 19 år gammel, til stor sorg for keiseren og moren. Det fortelles at da Vergil leser høyt for keiser Augustus og hans hustru Livia, besvimer Octavia i keiserens fang, fordi dikteren nettopp har lest noen linjer som handler om hennes nylig avdøde sønn Marcellus:

"Da så Aeneas en sjæl der fulgtes med helten Marcellus, ung og herlig at skue og klædt i strålende våpen, men med sit blikk imod jorden og uden fryd om sin panne. Da spurgte han: "Far, hvem er det der går sådan ved hans side? Er det hans søn? Eller en af hans stolte efterslægts sønner? Hør blot bruset omkring ham! Han selv er et billed af storhed! Men der er natsorte skygger der ruger over hans hoved." Da mått fader Anchises med tårer i øynene svare: "Spørg mig ikke, min søn, om den tungeste sorg for dit afkom! Skjæbnen forunder kun jorden et glimt af ham; thi den ender hurtig hans liv. Thi for stor i Gudernes øyne vil Romas vældighed vokse, om sådan en gave bli blivende eje. Hvor stor jammer skal Marken for Mars i storbyen ikke gjenlyde af! Hvilket ligtog skal ikke Tiberens skue, medens den flyder forbi den nyligt tuede gravhøj." (Virgil, Aeneiden Sang VI, 860, oversatt av Otto Steen Due)


Vergil leser Aeneiden for keiser Augustus, tegnet av Ingres i 1809/19 (Foto: via)


Augustus ferdigstillte Teatro di Marcello til ære for sin avdøde nevø. Teatrene kom til Roma fra Hellas. Siden overklassen snakket gresk, som var antikkens "verdensspråk", var det ikke problematisk at greske tragedier og komedier ble oppført som gjestespill. Opprinnelig ble det reist scener i Roma av tre for anledningen, som så ble demontert etterpå. Det tok lang tid før romerne fikk teatre av den greske typen, i stein.


Marcellusteatret (Foto: via)

Det første teateret av stein ble reist av Gnaeus Pompeius Magnus og stod ferdig i 55 f.Kr. og lå mellom Area Sacra di Argentina og Campo de'Fiori. Like ved lå et annet steinteater, Crypta Balbi bygget av Augustus' nære venn Lucius Cornelius Balbus d.y. (rester av teatret kan sees i museet: Crypta Balbi). Det tredje teatret av stein var Marcellusteatret, som hadde plass til 15-20.000 tilskuere. På 1200-tallet ble teatret omgjort til Savelli-familiens festning og på 1500-tallet bygget Orsinifamilien sitt palass på teaterruinenen. Her var det også en hage med utsikt til Tiberen. De nedre buene ble tatt i bruk som verksteder og butikker. Det nåværende palazzo Savelli-Orsini har flere luksusleiligheter i toppetasjen.


Marcellusteatret (Foto: Lars Mæhlum)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar