tirsdag 6. desember 2016

Mitt Romas julekalender

Sjette desember

Hurra! Demokratiet har vunnet. Regimets propaganda og løgner har tapt!” skrev lederen for den populistiske Femstjernersbevegelsen Beppe Grillo på bloggen sin etter valgseieren i går. Nå kan Italia få to store protestpartier i nasjonalforsamlingen ved neste valg: Lega Nord og Femstjernersbevegelsen. Men, mange flere enn protestpartienes velgere var skeptiske til å styrke statsministerens og regjeringens makt på bekostning av Senatet. Nå må Italias president Sergio Matterella sette sammen en ny regjering.

Italias president Sergio Mattarella (Foto:via)


Vi er heldigvis fortsatt på Forum Romanum langt tilbake i tid og kan for anledningen ta en titt på det som var romernes frie politiske talerstol – Rostra – der politikerne talte til folket på Comitium.


Rostra (Foto:via)


Rostra er flertallsformen for det latinske ordet rostrum som betyr ”nebb”, ”spiss” eller ”skipssnabel”. Slike snabler av bronse på krigsskip kunne brukes som rambukk for å lage hull i et fiendtlig skip. Etter et vunnet sjøslag var det vanlig å ta rostrumen til fienden som krigsbytte. Etter sjøslaget ved Antium i 338 f.Kr. satt romerne opp en ny talerstol på Forum til minne om seieren og skipssnablene fra fienden prydet den nye tribunen. Ordet ”rostra” gikk over til å bety talertribune. På Forum Romanum finnes det flere rester av disse gamle Rostraene, i dag kan vi se det delvis gjenoppbygget Rostra Julia som ble ferdig i år 44 f.Kr, som Augustus utvidet, og da ble det hetende Rostra Augusti (eller Rostra Nova). Nå ble talertribunen prydet med de egyptiske skipssnablene fra slaget ved Actium i 31.f.Kr. Slaget som endte med seier over Antonius og Kleopatra. Etter dette ble Octavian (den senere keiser Augustus) enehersker i Roma. 

Dagens Rostra (Foto:via)

Talertribunen var et rektangulært podium 24 meter langt og 3 meter høyt og med et trappeanlegg bak. Podiet var bekledd med marmor og vi kan fremdeles se brede spor i fronten der skipssnablene har sittet. Rostra Augusti ble nå først og fremst brukt til keiserens offentlige taler og offisielle seremonier, som minnetaler over avdøde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar