tirsdag 20. desember 2016

Mitt Romas julekalender

Tjuende desember

Da keiserinne Faustina Augusta døde i 141 e.Kr. ble hun guddommeliggjort og æret med et tempel Forum Romanum av ektemannen keiser Antoninus Pius. Arkitravens frise er dekorert med griffer, akantusblader og kandelabre, og over inngangen er inskripsjonene fremdeles leselig.

Utsmykningen på tempelets arkitrav (Foto:via


I linje to står det DIVAE FAVSTINAE EX S.C. – ”for den guddommelige Faustina gitt av senatet”. Julius Caesar var den første som ble opphøyet til divius, ”gud” etter at han var død. Deretter ble det vanlig å guddommeliggjøre keiserne og deres familiemedlemmer. Da Antoninus døde tjue år senere viet senatet også tempelet til ham. Øverste linje ble nå forandret til DIVO ANTONINO ET, ”for den guddommelige Antoninus og..”.


Antoninus og Faustinas tempel (Foto:via)

De ti gjenværende monolittiske søylene er 17 meter høye og er i grønn marmor (cipollino), med korintiske kapiteler i hvit marmor. Under utgravinger av podiet ble det funnet fragmenter av en mann- og kvinnestatue i kolossal størrelse, antakelig av keiserparet. En mynt viser tempelet med en kultstatue av en sittende kvinne, antakelig Faustina. Samme mynt viser tempelets skulpturelle utsmykning.

Mynt av Faustina (Foto:via)

En marmortrapp med et alter i midten førte opp fra Via Sacra, i dag er trappen restaurert med teglstein. Marmoren ble tatt og gjenbrukt på 1500-tallet. Men tempelet er likevel ganske intakt mye på grunn av kirken, San Lorenzo in Miranda, som ble bygget inn i cellaen på 6-700-tallet. Senere ble kirken totalt ombygget på begynnelsen av 1600-tallet, barokkfasaden er fra 1602.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar